Microdoseren met Psilocybine: Een Nieuwe Hoop voor Mensen met Clusterhoofdpijn?

Gepubliceerd op 24 juli 2023 om 10:59
Psilocybine therapie bij clusterhoofdpijn.

Inleiding

Clusterhoofdpijn is een ernstige vorm van hoofdpijn die vaak wordt gekarakteriseerd door intense, stekende pijn aan één zijde van het hoofd, achter het oog of bij de slaap. Voor mensen die lijden aan deze slopende aandoening kan het dagelijks leven een ware beproeving zijn. Traditionele behandelingen bieden niet altijd verlichting, maar er is een opkomende interesse in het gebruik van microdoseren met psilocybine om mogelijk de symptomen van clusterhoofdpijn te verlichten. In deze blog gaan we dieper in op deze veelbelovende benadering en kijken we naar een wetenschappelijke studie die enige inzichten biedt.

Microdoseren met psilocybine voor clusterhoofdpijn.

Clusterhoofdpijn wordt vaak als een van de meest intense pijnen beschouwd die een mens kan ervaren. De gebruikelijke behandelingen omvatten medicijnen zoals zuurstoftherapie, triptanen en calciumkanaalblokkers, maar niet alle patiënten reageren goed op deze therapieën. Hier komt microdoseren met psilocybine in beeld, een praktijk waarbij zeer kleine hoeveelheden van de psychedelische stof psilocybine worden ingenomen om subtiele effecten te ervaren zonder een volledige hallucinogene trip.

Wetenschappelijke bronvermelding:
In 2016 publiceerde Schindler E, et al. de studie "Indoleamine Hallucinogens in Cluster Headache: Results of the Clusterbusters Medication Use Survey", gepubliceerd in Neurology. Deze studie onderzocht de ervaringen van patiënten met clusterhoofdpijn die psilocybine en andere indoolhallucinogenen hadden gebruikt.

De studie betrof een enquête onder 496 patiënten met clusterhoofdpijn die het forum van Clusterbusters, een organisatie die onderzoek en voorlichting over clusterhoofdpijn bevordert, bezochten. Uit de enquête bleek dat 53% van de deelnemers psilocybine had gebruikt om clusterhoofdpijn te behandelen.

 

Resultaten van het onderzoek.

Uit de enquête bleek dat 22% van de deelnemers melding maakte van een volledige stopzetting van hun clusterhoofdpijn door het gebruik van psilocybine. Nog eens 25% meldde significante vermindering van de frequentie en intensiteit van de aanvallen. Dit suggereert dat microdoseren met psilocybine mogelijk een potentiële behandelingsoptie kan zijn voor mensen met clusterhoofdpijn.

 

Belangrijke kanttekeningen.

Hoewel de resultaten van dit onderzoek veelbelovend zijn, is het belangrijk op te merken dat het een zelfgerapporteerde enquête was, wat betekent dat er enige mate van vertekening kan zijn in de gerapporteerde effecten. Bovendien was het geen gecontroleerde klinische studie, wat betekent dat er geen controlegroep was om de resultaten mee te vergelijken. Meer gecontroleerd onderzoek is nodig om de veiligheid en werkzaamheid van microdoseren met psilocybine voor clusterhoofdpijn wetenschappelijk te onderbouwen.

 

Conclusie

De resultaten van de genoemde enquête suggereren dat microdoseren met psilocybine mogelijk een veelbelovende benadering kan zijn voor mensen met clusterhoofdpijn. Hoewel er nog meer wetenschappelijk onderzoek nodig is om de effectiviteit en veiligheid van deze praktijk te bevestigen, biedt het hoop op een nieuw perspectief voor mensen die lijden aan deze slopende aandoening. Als je overweegt om microdoseren met psilocybine te proberen, is het essentieel om eerst met een medische professional te overleggen en de juiste begeleiding te zoeken.

 

Bronvermelding:
Schindler E, et al. (2016). "Indoleamine Hallucinogens in Cluster Headache: Results of the Clusterbusters Medication Use Survey". Neurology, 86(19), 1814-1816.

 

**Let op:** Het doel van deze blog is informatief en dient niet ter vervanging van medisch advies. Raadpleeg altijd een medische professional voor persoonlijk advies en behandeling.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.