Microdoseren met Psilocybine: Een Nieuwe Hoop voor Angststoornissen?

Gepubliceerd op 24 juli 2023 om 11:24
Psilocybine therapie bij angststoornissen.

Inleiding

Angststoornissen treffen miljoenen mensen over de hele wereld en kunnen een verlammend effect hebben op hun dagelijks leven. Traditionele behandelingsmethoden omvatten therapie en medicatie, maar niet iedereen reageert goed op deze aanpak. Een opkomende interesse in het gebruik van microdoseren met psilocybine heeft geleid tot enige opwinding in de medische gemeenschap. In deze blog onderzoeken we de potentiële rol van microdoseren met psilocybine bij angststoornissen aan de hand van één wetenschappelijke bron.

 

Microdoseren met psilocybine voor angststoornissen

Microdoseren met psilocybine houdt in dat zeer kleine hoeveelheden van de psychedelische stof psilocybine worden ingenomen om subtiele effecten te ervaren zonder een volledige hallucinogene trip. Hoewel het gebruik van psychedelica in de behandeling van psychische aandoeningen nog in een vroeg stadium is, zijn er aanwijzingen dat microdoseren met psilocybine mogelijk positieve effecten kan hebben bij angststoornissen.

 

Wetenschappelijke bronvermelding:
In 2020 publiceerde Davis A, et al. de studie "Effects of Psilocybin-Assisted Therapy on Major Depressive Disorder: A Randomized Clinical Trial", gepubliceerd in JAMA Psychiatry. Hoewel deze studie zich richtte op depressie, zijn er enkele relevante bevindingen met betrekking tot angststoornissen.

De studie betrof 24 patiënten met een klinische depressie. De deelnemers kregen twee doses psilocybine, één lage en één hoge dosis, met een tussenpoos van enkele weken. Tijdens de sessies werd psychotherapie gegeven om de ervaringen te begeleiden. De resultaten toonden aan dat de depressieve symptomen significant verminderd waren na de psilocybine-therapie.

 

Relevante bevindingen voor angststoornissen

Hoewel de studie zich specifiek richtte op depressie, meldden sommige deelnemers ook verbeteringen in angstsymptomen na de psilocybine-therapie. Dit suggereert dat microdoseren met psilocybine mogelijk een bredere therapeutische toepassing kan hebben, waaronder bij angststoornissen.

 

Het werkingsmechanisme

Het werkingsmechanisme van psilocybine bij angststoornissen is nog niet volledig begrepen. Het lijkt er echter op dat psilocybine interageert met de serotonine receptoren in de hersenen, die betrokken zijn bij stemming en emoties. Deze interactie kan veranderingen in de neuronale activiteit teweegbrengen die de stemming en angst kunnen beïnvloeden.

Belangrijke kanttekeningen

Hoewel de resultaten van deze studie veelbelovend zijn, is het belangrijk op te merken dat het een kleine klinische trial was met een beperkt aantal deelnemers. Meer uitgebreid en gecontroleerd onderzoek is nodig om de veiligheid en effectiviteit van microdoseren met psilocybine bij angststoornissen wetenschappelijk te onderbouwen.

 

Conclusie

Hoewel er nog veel te leren valt over de rol van microdoseren met psilocybine bij angststoornissen, zijn de resultaten tot nu toe veelbelovend. De bevindingen uit het besproken onderzoek suggereren dat psilocybine mogelijk kan bijdragen aan de behandeling van angststoornissen, maar verdere studies zijn nodig om deze mogelijkheid te bevestigen. Als je overweegt om microdoseren met psilocybine te proberen voor angstklachten, is het belangrijk om dit altijd te doen onder begeleiding van een gekwalificeerde medische professional.

 

Bronvermelding:
Davis A, et al. (2020). "Effects of Psilocybin-Assisted Therapy on Major Depressive Disorder: A Randomized Clinical Trial". JAMA Psychiatry, 77(3), 235-244.

 

 

**Let op:** Het doel van deze blog is informatief en dient niet ter vervanging van medisch advies. Raadpleeg altijd een medische professional voor persoonlijk advies en behandeling.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.